Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Κι άλλες ασκήσεις εξισώσεων για την Στ Δημοτικού

1. Να εξετάσεις ποιος από τους αριθμούς: 15, 16, 17, 18, 19 επαληθεύει την εξίσωση β-4=18


2. Να λύσεις τις εξισώσεις: (8+5-9)+ψ=49,  γ- (4+5+12)=108, ε+(67-24)=


3. Να λύσεις την εξίσωση: Παρένθεση δύο στην τρίτη συν πέντε στη δευτέρα κλείνει η παρένθεση επί δέλτα ίσον δύο χιλιάδες.










Images

Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία

 Πώς, πότε και από ποιους ξεκίνησε η επανάσταση στην Ήπειρο;
Ποια τα κυριότερα πολεμικά γεγονότα της επανάστασης στην Ήπειρο και ποια ήταν τα αποτελέσμτά της;

Στην Ήπειρο

 Οι Σουλιώτες που τον Δεκέμβριο του 1820 βρέθηκαν ξανά στο Σούλι, επαναστάτησαν. Τον ίδιο μήνα χτύπησαν τους Τούρκους, σταματώντας την επικοινωνία των Τούρκων ανάμεσα στα Ιωάννινα, την Άρτα και την Πρέβεζα. Κατόπιν επιτέθηκαν εναντίον της Πάργας και της Άρτας, αλλά δεν μπόρεσαν να τις κυριεύσουν. Κατάφεραν, ωστόσο, να νικήσουν τους Τούρκους στη θέση Πέντε Πηγάδια. Στα τέλη του 1821, οι Αλβανοί σύμμαχοι τους τούς εγκατέλειψαν και οι Σουλιώτες έμειναν αβοήθητοι. Υπέγραψαν τότε τρίμηνη ειρήνη με τους Τούρκους. Στη συνέχεια, αφού ο Χουρσίτ Πασάς νίκησε τον Αλή Πασά ετοιμάστηκε να προχωρήσει με τον στρατό του στην Πελοπόννησο για να καταπνίξει την εκεί επανάσταση. Την πορεία του Χουρσίτ προσπάθησαν να εμποδίσουν οι Έλληνες και φιλλέλληνες από την Ευρώπη με αρχηγό τον Αλεξανδρο Μαυροκορδάτο. Οι Έλληνες και οι Φιλέλληνες δυστυχώς νικήθηκαν στο Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822 από τον πολύ στρατό του Χουρσίτ.

Πότε, από ποιους και πώς άρχισε η επανάσταση στη Θεσσαλία;

Στη Θεσσαλία

Η Θεσσαλία ξεσηκώθηκε το Μάιο του 1821. Αρχηγοί της εξέγερσης ήταν οι Γαζής και  Μπασδέκης οι οποίοι με τη βοήθεια πλοίων από την Ύδρα και των κατοίκων του Πηλίου πολιόρκισαν το Βόλο και το Βελεστίνο. Όμως η παρουσία του Δράμαλη με ισχυρό τουρκικό στρατό από τη Λάρισα χάλασε τα σχεδιά τους.

Τι γνωρίζεις για την επαναστατική δράση του Εμμανουήλ Παπά στη Μακεδονία;
Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι;

Στη Μακεδονία 

Τον ίδιο μήνα εξεγέρθηκε και η Μακεδονία εναντίον των Τούρκων, με αρχηγό  τον Εμμανουήλ Παπά, που είχε οριστεί από τη Φιλική Εταιρεία αρχηγός του Αγώνα στη Χαλκιδική. Τον Μάρτιο του 1821 ο Εμμανουήλ Παπάς αναχώρησε με όπλα και πολεμοφόδια από την Κωνσταντινούπολη για το Άγιο Όρος, όπου σε γενική συνέλευση ανακηρύχθηκε «αρχηγός και υπερασπιστής» της Μακεδονίας και κήρυξε επίσημα την Επανάσταση. Με ορμητήριο το Άγιο Όρος, ξεσήκωσε τον Πολύγυρο και τη Σιθωνία, φτάνοντας μέχρι τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης.
Οι Τούρκοι αντέδρασαν αφοπλίζοντας τους κατοίκους, συλλαμβάνοντας προεστούς και καταστρέφοντας χωριά των περιοχών αυτών. Οι επαναστάτες πολέμησαν με τους Τούρκους  στα Βασιλικά και στην Κασσάνδρα, ηττήθηκαν όμως και διαλύθηκαν. Τουρκικές δυνάμεις πολιόρκησαν τη Νάουσα, όπου είχαν καταφύγει αγωνιστές σμίγοντας με τον αρματολό Τσάμη Καρατάσο και τον πρόκριτο Ζαφειράκη Λογοθέτη. Οι Τούρκοι την κυρίευσαν τον Απρίλιο του 1822. Η πόλη καταστράφηκε και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, για ν' αποφύγουν την αιχμαλωσία, έπεσαν στον γκρεμό της Αράπιτσας. Η επανάσταση στη Βόρεια Ελλάδα απέτυχε. Συνεχίστηκε όμως στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου.