Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα



Η Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα
Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο μάθημα ότι το σύνταγμα του 1864 ήταν το πιο δημοκρατικό σε σχέση με το σύνταγμα του 1844. Όμως και πάλι ο βασιλιάς και συγκεκριμένα ο Γεώργιος μπορούσε να παρεμβαίνει (να παίρνει μέρος, να αποφασίζει) στη λειτουργία του κράτους. Το 1875 όταν πρωθυπουργός ήταν ο Τρικούπης καθιερώθηκε η αρχή της δεδηλωμένης. Σύμφωνα με αυτή την αρχή μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση των κομμάτων ο βασιλιάς ανέθετε στον αρχηγό τού πρώτου κόμματος στις εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που δε συνέβαινε ως τότε δηλ. ο βασιλιάς μπορούσε να προσπεράσει το πρώτο κόμμα και να αναθέσει στον αρχηγό του δευτέρου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση. Την εποχή αυτή δυο μεγάλα κόμματα υπάρχουν: το κόμμα του Τρικούπη και το κόμμα του Δηλιγιάννη.
Την εποχή αυτή το κράτος αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αφού δεν μπορεί να εξοφλήσει τα δάνεια που πήρε από τις χώρες του εξωτερικού για να εκσυγχρονίσει το κράτος. Ακόμη την οικονομική κρίση μεγαλώνει και η κρίση του εμπορίου της σταφίδας (ήταν το κύριο προϊόν που εμπορευόταν ή πουλούσε η χώρα μας στο εξωτερικό). Αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης ήταν η αύξηση των ληστειών στη χώρα.
Στην Κρήτη μετά από την αποτυχημένη επανάσταση του 1866 ξέσπασε κι άλλη επανάσταση αργότερα υποκινούμενη από την Ελλάδα. Τότε το 1897 η Τουρκία μας κήρυξε τον πόλεμο. Οι Τούρκοι ήταν πιο ετοιμοπόλεμοι και κατόρθωσαν να κυριαρχήσουν σε όλη τη Θεσσαλία και προχώρησαν και στη Στερεά Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε ανακωχή (να σταματήσει ο πόλεμος). Οι Τούρκοι για να επιστρέψουν τη Θεσσαλία ζήτησαν αποζημίωση (2.000.000 λίρες). Έτσι, η χώρα αναγκάστηκε να πάρει νέο δάνειο από τις ξένες χώρες και οι ξένοι τότε ζήτησαν να διαχειρίζονται μέρος από τα έσοδά μας.
Την εποχή αυτή δημιουργείται και το γλωσσικό ζήτημα ανάμεσα στους λογοτέχνες της εποχής , όπου κάποιοι είναι υποστηρικτές της δημοτικής γλώσσας και άλλοι της καθαρεύουσας. Μεγάλοι λογοτέχνες της εποχής: ο Παλαμάς και Καβάφης στην ποίηση, Βιζυηνός και Παπαδιαμάντης στην πεζογραφία. Μεγάλοι ζωγράφοι είναι: Ο Λύτρας, Γύζης και Βολανάκης.

0 σχόλια: