Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Το πεπτικό σύστημα

Η πιο μικρή μονάδα ζωής στους ζωικούς οργανισμούς είναι το κύταρρο. Πολλά ίδια κύταρρα δημιουργούν τους ιστούς και πολλοί ιστοί που συνεργάζονται, δημιουργούν ένα όργανο. Πολλά όργανα που συνεργάζονται με σκοπό την ολοκλήρωση μιας λειτουργίας αποτελούν ένα σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός επειδή εκτελεί πολλές λειτουργίες αποτελείται και από πολλά συστήματα. Στο συγκεκριμένο μάθημα θα μιλήσουμε για το πεπτικό σύστημα, δηλαδή για τα όργανα από τα οποία αποτελείται, για τη λειτουργία του κάθε οργάνου και γενικότερα για τη λειτουργία του πεπτικού στστήματος.
Με το πεπτικό σύστημα γίνεται η είσοδος της τροφής, η πέψη της (χώνεψη) και η αποβολή των άχρηστων ουσιών. Τα όργανα από τα οποία αποτελείται είναι τα παρακάτω:



Όταν η τροφή εισέρχεται στο στόμα μας ξεκινάει η μάσηση με τα δόντια. Με τη μάσηση η γλώσσα και οι σιελογόνοι αδένες που εκκρύουν το σάλιο βοηθούν στην πολτοποίηση της τροφής. Το σάλιο βοηθάει ακόμη και στην πρώτη διάσπαση του αμύλου. Κατόπιν η πολτοποιημένη τροφή περνάει από τον οισοφάγο και κατευθύνεται στο στομάχι. Το στομάχι εκκρύει το γαστρικό υγρό (είναι όξινο, ξινό) που βοηθάει να διασπαστούν οι πρωτεϊνες και κάνει διάφορες κινήσεις με αποτέλεσμα η πολτοποιημένη τροφή να γίνεται σαν χυλός (σούπα). Αφού παραμείνει 2-4 ώρες στο στομάχι περνάει από το δωδεκαδάκτυλο. Εκεί στο όργανο αυτό χύνεται μια ουσία, η χολή, που παράγεται στο συκώτι και είναι αποθηκευμένη στη χοληδόχο κύστη. Η χολή έχει την ιδιότητα να διασπά τα λίπη. Όσο ο χυλός της τροφής βρίσκεται στο δωδεκαδάκτυλο χύνεται κι άλλο ένα υγρό. Αυτό είναι το παγκρεατικό υγρό που παράγεται στο πάγκρεας. Το παγκρεατικό υγρό συνεργάζεται με τη χολή και διασπούν τα λίπη, ακόμα περισσότερο τις πρωτεϊνες και το άμυλο. Στη συνέχεια η τροφή μεταφέρεται στο λεπτό έντερο, όπου εδώ οι ωφέλιμες ουσίες μεταφέφονται από το αίμα στα κύταρρα. Οι άχρηστες ουσίες με κινήσεις του λεπτού εντέρου μεταφέρονται στο παχύ έντερο και αυτό με τη σειρά του τις αποβάλλει από τον πρωκτό.

0 σχόλια: