Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Ο δασικός και ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας Ε΄ Δημοτικού

Στην εικόνα παρατηρείς έναν νοητικό χάρτη μέσα από τον οποίο φαίνονται τα οφέλη του δάσους.

Το δάσος μάς προσφέρει ξυλεία που είναι απαραίτητη στην ικανοποίηση των αναγκών μας για θέρμανση, για κατασκευή και χρήση επίπλων, για παραγωγή χαρτιού κ.λ.π.


Πολλά δάση που είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους προσφέρουν ευκαιρίες για αναψυχή και εκδρομές.

Το φύλλωμα των δέντρων του δάσους ευνοεί στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους. (πώς;)
Το νερό της βροχής πέφτει πάνω στα φύλλα των δέντρων και έπειτα κυλάει στο έδαφος με μικρότερη ορμή. Ακόμη οι ρίζες των δέντρων συγκρατούν το χώμα , το οποίο δεν παρασύρεται από το νερό της βροχής.
Τα δάση είναι οι καλύτερες περιοχές που συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αφού εκεί ζουν πολλά είδη ζώων, πτηνών, εντόμων, μικροοργανισμών (μύκητες κ.τ.λ.), φυτών.
Τέλος, στα δάση παράγονται μεγάλες ποσότητες οξυγόνου αφού στα φύλλα κυρίων των δέντρων γίνεται η φωτοσύνθεση. Όταν τα φύλλα φωτοσυνθέτουν χρησιμοποιούν το νερό και το διοξείδιο του άνθρακα και με τη βοήθεια του φωτός του ήλιου παράγουν την τροφή τους "τη γλυκόζη" και το οξυγόνο.
Τα δάση, που μόνο οφέλη έχουν για τον άνθρωπο, απειλούνται από διάφορους κινδύνους. Ποιοι είναι αυτοί;
Μα φυσικά ο ίδιος ο άνθρωπος που το καταστρέφει με πυρκαγιές, με παράνομη υλοτόμηση (κοπή δέντρων), με παράνομη βοσκή κ.τ.λ.



Ο ορυκτός πλούτος

Τα εδάφη της χώρας μας διαθέτουν κοιτάσματα λιγνίτη κυρίως στις περιοχές της Πτολεμαϊδας στον νομό Κοζάνης, στο Αλιβέρι του νομού Εύβοιας και στη Μεγαλόπολη του νομού Αρκαδίας. Στις παραπάνω περιοχές έχουν κατασκευαστεί εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας ως υλικό τον λιγνίτη. Ακόμη τα εδάφη της χώρας μας διαθέτουν κοιτάσματα βωξίτη στον Παρνασσό (ο βωξίτης χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου), κοιτάσματα χρυσού στη Χαλκιδική κ.λ.π.

Λιγνίτης

Εργοστάσιο ηλεκτρικλής ενέργειας στην Πτολεμαϊδα
Εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Αλιβέρι της Εύβοιας


Εργοστασιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας


Βωξίτης
Ορυχείο βωξίτη στη Φωκίδα

Ορυχείο χρυσού στη Χαλκιδική




0 σχόλια: