Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η Κύπρος στα βυζαντινά χρόνια Ε΄ Δημοτικού

Οι Έλληνες κατοικούσαν στην Κύπρο από τα μυκηναϊκά χρόνια και τους Τρωικούς πολέμους. Στα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων η Κύπρος κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους όπως και όλες οι ελληνικές περιοχές. Ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έχτισε την πρωτεύουσα της Κύπρου, Σαλαμίνα, που καταστράφηκε από σεισμό και της έδωσε καινούρια ονομασία, Κωνσταντία. Ακόμη όρισε διοικητή για τη διοίκηση του νησιού και τοποθέτησε φρουρά και ναυτική δύναμη για την ασφάλειά του.

Αρχαία Σαλαμίνα

Γυμνάσιο της Σαλαμίνας
Την Κύπρο επισκέφτηκε η μητέρα του Κωνσταντίνου, Ελένη, όταν επέστρεφε από την επίσκεψή της στους Αγίους Τόπους στην Ιερουσαλήμ.
Στα Βυζαντινά χρόνια οι Έλληνες της Κύπρου ασχολούνταν κυρίως με τη γεωργία. Τα κυριότερα προϊόντα τους ήταν σιτάρι, λάδι, κρασί, μαστίχα, μέλι και αρώματα. Άλλοι κάτοικοι ασχολούνταν με τη ναυτιλία και το εμπόριο. Στο νησί υπήρχαν και κοιτάσματα χαλκού και αργύρου.
Τον 7ο αιώνα οι Άραβες κατέλαβαν το νησί και το λεηλάτησαν. Ακόμη εγκατέστησαν αραβικές φρουρές. Εκτός από τις φρουρές στο νησί εγκαταστάθηκε και αραβικός πληθυσμός. Στη συνέχεια ακολούθησαν πολλές συγκρούσεις ανάμεσα στους Άραβες και τους Βυζαντινούς, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή και τη λεηλασία του νησιού αλλά και στη σφαγή πολλών κατοίκων του. Τελικά μετά από πολλές συγκρούσεις το νησί έμεινε ουδέτερο. Είχε την αυτονομία (με δικούς  του νόμους και διοίκηση) όμως οι κάτοικοι πλήρωναν κάποιο φόρο και στους Βυζαντινούς και στους Άραβες.
Αργότερα ο Νικηφόρος Φωκάς νίκησε τους Άραβες οι οποίοι σταμάτησαν να κάνουν επιθέσεις στη Μεσόγειο. Από τότε η Κύπρος ενσωματώθηκε πάλι στις περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1191 το νησί κατακτήθηκε από τους Φράγκους σταυροφόρους και το 1571 από τους Τούρκους.

0 σχόλια: