Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Άνθρωπος και ήχος - το αφτί μας Ε΄ Δημοτικού

Ακουστικά βαρηκοΐας
Στην καθημερινή ζωή παρατηρούμε ότι κάποιοι άνθρωποι έχουν προβλήματα με την ακοή τους. Άλλοι σε μεγάλο βαθμό και άλλοι σε μικρό. Τα προβλήματα αυτά συνήθως παρατηρούνται στους ηλικιωμένους. Η αποκατάσταση της ακοής τους γίνεται συνήθως με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας. Τα ακουστικά ενισχύουν την ένταση του ήχου που φτάνει στα αυτιά του ανθρώπου. Η συσκευή λειτουργεί με μπαταρίες.
Άραγε πώς είναι και πώς λειτουργεί το αφτί μας;


Το όργανο της ακοής (αφτί) δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε. Αποτελείται από τρία τμήματα.

Εξωτερικό αφτί

Το εξωτερικό του αυτιού αποτελείται από το πτερύγιο (είναι χόνδρος), τον λοβό (λίπος), τον ακουστικό πόρο. Ο ακουστικός πόρος μήκους 2, 5 περίπου εκ. καταλήγει σε μια μεμβράνη που λέγεται τύμπανο. Ο ήχος ανακλάται στο πτερύγιο και έτσι οδηγείται μέσα στον ακουστικό πόρο και φτάνει στο τύμπανο. Μόλις φτάσει στο τύμπανο αυτό πάλλεται ή ταλαντώνεται.Το τύμπανο χωρίζει το μέσο από το εξωτερικό αφτί.

Το μέσο αφτί

Είναι μια κοιλότητα γεμάτη αέρα που αποτελείται από τρία μικρά οστά (τη σφύρα, τον άκμονα και τον αναβολέα) και την ευσταχιανή σάλπιγγα, σωλήνας όπου κυκλοφορεί αέρας και επικοινωνεί με το στόμα. Όταν το τύμπανο πάλλεται τότε αυτό μεταδίδει τον παλμό ή την ταλάντωση στα τρία οστάρια.

Το εσωτερικό αφτί

Το εσωτερικό αφτί λέγεται και λαβύρινθος και είναι μια κοιλότητα γεμάτη με ένα υγρό , τη λέμφο. Το εσωτερικό αφτί εκτός από τη λέμφο αποτελείται και από τους ημικυκλικούς σωλήνες, την αίθουσα κα τον κοχλία.Στον κοχλία υπάρχει το όργανο του korti που είναι το όργανο ή το αισθητήριο της ακοής.
Από το εσωτερικό αφτί ξεκινά και το ακουστικό νεύρο που φτάνει στο ακουστικό κέντρο του εγκεφάλου.

0 σχόλια: