Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Κύπρος: το ανθρωπογενές περιβάλλον της Ε΄ Δημοτικού

Στον παραπάνω πολιτικό χάρτη της Κύπρου παρατηρείς μια κόκκινη γραμμή η οποία χωρίζει το νησί από το 1974 σε δύο τμήματα, το βόρειο και το νότιο τμήμα της Κύπρου. Η γραμμή λέγεται διαχωριστική γραμμή ή "γραμμή του Αττίλα".
Πριν από το 1974 σε όλο το νησί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ήταν Ελληνοκύπριοι. Οι Ελληνοκύπριοι, απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων, εγκαταστάθηκαν στο νησί μετά τον Τρωικό πόλεμο.Το υπόλοιπο μέρος των κατοίκων ήταν Τούρκοι. Αυτοί οι Τούρκοι ήταν απόγονοι των Τούρκων Οθωμανών που κατέλαβαν το νησί το 1571. Το νησί κατοικούσαν επίσης Μαρωνίτες από τη Συρία και τον Λίβανο, Αρμένιοι και Λατίνοι.Από το 1571 μέχρι το 1878 η Κύπρος ήταν στα χέρια των Τούρκων. Το 1878 οι Τούρκοι παρέδωσαν το νησί στους Άγγλους μέχρι το 1959-60. Το 1960 η Κύπρος ανακηρύχτηκε ανεξάρτητη δημοκρατία. Από τότε η σύνθεση του πληθυσμού παρέμεινε  η ίδια με τον τον ελληνικό πληθυσμό να υπερτερεί του τουρκικού.
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1974 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο νησί και κατέλαβε το 38% του εδάφους. Από την εισβολή αυτή σκοτώθηκαν ή αγνοούνται χιλιάδες Ελληνοκύπριοι. Χιλιάδες πάλι που ζούζαν στο βόρειο τμήμα αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και να μεταφερθούν στο νότιο τμήμα.
Οι Ελληνοκύπριοι μιλούν την ελληνική γλώσσα, είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και έχουν τα ίδια ήθη και παραδόσεις με τους Ελλαδίτες Έλληνες.
Οι μεγαλες πόλεις του νησιού είναι η Λευκωσία, η Λάρνακα, η Λεμεσός, η Πάφος και η Κερύνεια.

Λευκωσία


Λεμεσός
Λάρνακα
Πάφος
Κερύνεια

0 σχόλια: