Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η γλώσσα των Βυζαντινών Ε΄ Δημοτικού



Μέσα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ζούσαν πολλά έθνη: Ρωμαίοι, Έλληνες, Ιουδαίοι, Σύριοι, Αιγύπτιοι κ.ά. Επομένως ήταν φυσικό οι άνθρωποι που κατοικούσαν στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία να μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Αυτές που επικράτησαν περισσότερο ήταν η Λατινική και η Ελληνική γλώσσα. Η Λατινική, γιατί όλοι οι νόμοι των αυτοκρατόρων και των δικαστών γράφονταν στην Λατινική. Η Ελληνική, επειδή τη μιλούσαν οι περισσότεροι λαοί των ανατολικών περιοχών της αυτοκρατορίας.

 Όπως καταλαβαίνουμε υπήρχε ένα πρόβλημα όσον αφορά τη χρήση και την κατανόηση της γλώσσας. Αργότερα στα χρόνια της χρυσής εποχής ή της εποχής των Μακεδόνων αυτοκρατόρων έγιναν προσπάθειες να δοθεί λύση στο πρόβλημα αυτό. Οι νόμοι και τα βιβλία γράφονταν σε πιο απλή γλώσσα. Επίσης τα σχολεία βοήθησαν στην απλοποίηση της γλώσσας. Την απλοποίηση της γλώσσας την παρατηρούμε στα ακριτικά τραγούδια.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι εκείνη την εποχή οι άνθρωποι έγραφαν κείμενα με κεφαλαία γράμματα.

 
Σελίδα της Ιλιάδας με μεγαλογράμματη μορφή τον 5ο ή 6ο αι.

 Από την εποχή των Μακεδόνων αυτοκρατόρων χρησιμοποιείται η μικρογράμματη γραφή στα κείμενα για να διαβάζεται πιο εύκολα ή γλώσσα , αλλά και για να χρησιμοποιείται μικρότερη επιφάνεια παπύρου για λόγους οικονομίας.
Η απλοποίηση της γλώσσας συνεχίστηκε και αργότερα και έφτασε να μοιάζει σχεδόν με αυτή που μιλούμε και σήμερα.

Ευαγγέλιο με μικρογράμματη και μεγαλογράμματη γραφή

0 σχόλια: