Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής Ε΄ Δημοτικού

Μετά τις ζημιές της Πόλης από τους επαναστάτες του "Νίκα" το 532 μ.Χ. ο Ιουστινιανός έδωσε εντολή όχι μόνο για την αποκατάσταση τους, αλλά και για το χτίσιμο ενός ναού, που όμοιός του να μην υπάρχει πουθενά. Πρόκειται για το ναό της Αγίας Σοφίας που και σήμερα ακόμη στέκει αγέρωχος στην Κωνσταντινούπολη. Το σχεδιασμό ανέθεσε σε δύο αρχιτέκτονες τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο. Ζήτησε από όσους επιθυμούσαν να δώσουν χρήματα. Χρησιμοποιήθηκαν οι καλύτεροι τεχνίτες, τα καλύτερα υλικά, μάρμαρα κ.τ.λ.από όλη την αυτοκρατορία και δέκα χιλιάδες εργάτες. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 537 μ. Χ.
Το σχέδιο της Αγίας Σοφίας, όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενη ενότητα, ήταν συνδυασμός δύο ρυθμών, του βασιλικού (ορθογώνιο σχέδιο σύμφωνα με τους πρωτοχριστιανικούς ναούς) και του περίκεντρου ναού.
Ναός με βασιλικό ρυθμό

Ναός με περίκεντρο
 Οπότε δημιουργήθηκε ο βασιλικός ρυθμός με τρούλο.

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη
Την ημέρα των εγκαινίων ο Ιουστινιανός ήταν τόσο ευτυχισμένος που ψιθύρισε "νενίκηκά σε Σολομώντα" δηλ. Σολομώντα σε νίκησα, εννοώντας ότι ο δικός του ναός ήταν πολύ καλύτερος από τον ναό του Σολομώντα. Στα χρόνια που ακολούθησαν ο ναός στέγασε όλες τις δόξες και τις δοκιμασίες που πέρασε ο λαός της Κωνσταντινούπολης. Ακόμη εκεί γίνονταν όλες οι παρακλήσεις και οι προσευχές στις δύσκολες μέρες της αυτοκρατορίας. Μετά την άλωση της Κωσταντινούπολης η Αγία Σοφία έγινε τζαμί. Σήμερα τη χρησιμοποιούν οι Τούρκοι ως μουσείο.
Έξω από την Αγία Σοφία την εποχή που κτίστηκε υπήρχε μια βρύση, όπου πλένονταν οι πιστοί. Πάνω στη βρύση έγραφε: ΝΙΨΟΝ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΜΗ ΜΟΝΑΝ ΟΨΙΝ. Η φράση μεταφράζεται "πλύνε τις αμαρτίες σου, όχι μόνο το πρόσωπο". Αν παρατηρήσεις καλά την επιγραφή, υπάρχει κάτι το παράξενο ή το αριστουργηματικό. Ποιο είναι αυτό;










0 σχόλια: