Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η Κύπρος: το φυσικό περιβάλλον της Ε΄ Δημοτικού

Δες τον παρακάτω χάρτη και εντόπισε την Κύπρο. Σε ποια θέση βρίσκεται σε σχέση με την Ελλάδα;


 Ποια άλλα μεγάλα νησιά υπάρχουν στη Μεσόγειο; Μπορείς να κατατάξεις το μέγεθος του νησιού της Κύπρου σε σχέση με το μέγεθος των άλλων νησιών της Μεσογείου;
Στη συνέχεια αν παρατηρήσεις τον παρακάτω χάρτη τσεκάροντας το κουτάκι "όρη και τις πεδιάδες" θα δεις τα όρη της : Τον Πενταδάκυλο που βρίσκεται βόρεια του νησιού και το όρος Τρόοδος που βρίσκεται κεντροδυτικά με ψηλότερη κορυφή τον Όλυμπο. Όπως βλέπεις το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του νησιού είναι ορεινό.Ανατολικά  θα παρατηρήσεις την πεδιάδα της Μεσαορίας.
Στη συνέχεια τσεκάροντας το κουτάκι  "λίμνες και τα ποτάμια " θα παρατηρήσεις ότι από τα δύο όρη της πηγάζουν αρκετά μικρά ποτάμια με λίγο μεγαλύτερα τον Πεδιαίο και τον Γιαλά που διαρρέουν την πεδιάδα της Μεσαορίας. Οι Κύπριοι χρησιμοποιούν το νερό όλων των μικρών ποταμών για άρδευση χρησιμοποιώντας φράγματα. Εκτός από την πεδιάδα της Μεσαορίας υπάρχουν κι άλλες μικρότερες.
Τσεκάροντας το κουτάκι "υδάτινα στοιχεία" θα παρατηρήσεις τους τρεις μεγαλύτερους κόλπους: της Μόρφου, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου.
Το κλίμα της Κύπρου είναι μεσογειακό με θερμό και ξηρό το καλοκαίρι και ήπιο τον χειμώνα.


Γη του ξεραμένου λιβαδιού,
Γη της πικραμένης Παναγιάς,
Γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού,
τ’ άγριου καιρού των Ηφαιστείων,
χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο Πέλαγος
Λεωνίδας Μαλένης 

Το κλίμα του νησιού ευνοεί την παρουσία των δασών της Κύπρου και ιδιαίτερα αυτού της Πάφου. Στον πίνακα βλέπεις τη χλωρίδα του κυπριακού δάσους.


Στο δάσος της Πάφου ζει το Μουφλόν ή Αγρινόν, είδος αγριοπροβάτου που προστατεύεται αυστηρά από τις αρμόδιες αρχές της Κύπρου.

Το νησί της Κύπρου είναι χωρισμένο σε δύο κράτη: την Ελληνική  Δημοκρατία της Κύπρου και την Τουρκική Δημοκρατία της Κύπρου.

0 σχόλια: