Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η Θεσσαλονίκη και η μεγάλη της ακμή (ανάπτυξη) Ε΄ Δημοτικού

Παράθεμα

Η Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα» της αυτοκρατορίας
«Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος αποφάσισε να κάνει τη νέα πρωτεύουσα, δε διάλεξε αμέσως το Βυζάντιο. Για λίγο σκέφτηκε τη Ναϊσσό (Νίσσα της Σερβίας σήμερα), όπου γεννήθηκε, τη Σαρδική (Σόφια) και τη Θεσσαλονίκη. Η προσοχή του ακόμη στράφηκε και στην Τροία, την πατρίδα του Αινεία, ο οποίος, όπως λέει η παράδοση, ήρθε στην Ιταλία μετά την άλωση και την καταστροφή της από τους Αχαιούς και θεμελίωσε τη Ρώμη».

Σωζόμενος, Εκκλησιαστική Ιστορία


Το σχέδιο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης


Διαβάζοντας το  παράθεμα καταλαβαίνουμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν μια από τις υποψήφιες πόλεις για τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Ρώμης στα χρόνια του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου. Οι λόγοι που έκαναν τη Θεσσαλονίκη υποψήφια πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και αργότερα της Βυζαντινής ήταν οι παρακάτω:
1. Η εύφορη κοιλάδα του Αξιού που διαρρέει ακόμη και σήμερα την περιοχή.
2. Ο Θερμαϊκός κόλπος 
Και τα δύο αυτά στοιχεία έκαναν την πόλη της Θεσσαλονίκης σταυροδρόμι των δρόμων της στεριάς αλλά και των θαλάσσιων δρόμων και της έδωσαν φήμη και πλούτο.
Έτσι εξαιτίας της φήμης και των πλούτων της λόγω της φήμης δέχτηκε επιθέσεις από πολλούς φιλόδοξους κατακτητές. Μάλιστα οι Σαρακηνοί το 904 μ. Χ. αλλά και οι Νορμανδοί την πολιόρκησαν την κατέλαβαν και την λεηλάτησαν.

 Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Θεσσαλονίκη από τις εχθρικές επιδρομές κατόρθωνε να διατηρεί τον πλούτο και την εμπορική κίνηση μέχρι και τα τελευταία βυζαντινά χρόνια. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε πνευματική ανάπτυξη και αυτό το μαρτυρούν τα διάφορα ιστορικά βυζαντινά μνημεία που υπάρχουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η Ροτόντα

Ο ναός του Αγίου Δημητρίου

Παρά την παρακμή της αυτοκρατορίας που ακολούθησε μετά τη βασιλεία των Μακεδόνων αυτοκρατόρων (13ος-14ος αιώνας) η Θεσσαλονίκη διατήρησε την ανάπτυξή της και μάλιστα ήταν αυτοδιοικούμενη. Υπήρχαν σχολές Νομικής, Φιλοσοφίας και Ρητορικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι τους δασκάλους των σχολών πλήρωναν οι αρχές της πόλης.
Στα χρόνια αυτά τη Θεσσαλονίκη τάραξε το γεγονός του κινήματος των Ζηλωτών. Οι Ζηλωτές ήταν κάτι σαν πολιτικό κόμμα που υποστήριζαν τους μικροκαλλιεργητές, τους μικροτεχνίτες και τους ναυτικούς. Οι πλούσιοι της Θεσσαλονίκης συχνά εκμεταλλεύονταν
τους οικονομικά αδύνατος που αναφέραμε παραπάνω. Ανάμεσα στους πλούσιους και τους Ζηλωτές ξεσπούσαν συχνά αιματηρές ταραχές από τις οποίες νικητές βγήκαν οι Ζηλωτές.
Οι Ζηλωτές απομάκρυναν με βία τους πλούσους από την πόλη και ανέλαβαν την εξουσία για επτά χρόνια. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα οι πλούσιοι κατόρθωσαν να αναλάβουν την εξουσία. 

Το μουσείο του βυζαντινού πολιτισμού


0 σχόλια: