Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Τα ελληνικά κράτη μετά την άλωση της Πόλης Ε΄ Δημοτικού

Μετά την άλωση της Πόλης από τους Φράγκους το 1204 βυζαντινοί άρχοντες δημιούργησαν τέσσερα ελληνικά κράτη με σκοπό να απελευθερώσουν την Πόλη.
Αυτά ήταν η αυτοκρατορία της Νίκαιας, η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας, το δεσποτάτο της Ηπείρου και το δεσποτάτο του Μιστρά.


Η αυτοκρατορία της Νίκαιας

Ο Θεόδωρος Λάσκαρης που ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου όταν η Κωνσταντινούπολη  αλώθηκε από τους Φράγους, κατέφυγε μαζί με τον Πατριάρχη της εποχής εκείνης στην περιοχή της Νίκαιας. Εκεί ο Λάσκαρης προσπάθησε να ξαναδημιουργήσει την αυτοκρατορία. Ο Λάσκαρης μαζί με του διαδόχους του, τους Παλαιολόγους, πολέμησε συγχρόνως και τους Τούρκους και τους Φράγκους και το 1261 η Κωνσταντινούπολη απελευθερώθηκε. Το σύμβολο της αυτοκρατορίας της Νίκαιας ήταν ο δικέφαλος αετός. Το ένα κεφάλι του αετού έδειχνε στην ανατολή και το άλλο στη Δύση δηλ. την αλωμένη Κωνσταντινούπολη.



Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας

Πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας ήταν η Τραπεζούντα του Εύξεινου Πόντου. Την ίδρυσαν οι Κομνηνοί. Οι Κομνηνοί μαζί με τους κατοίκους της αυτοκρατορίας αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια ενάντια σε πολλούς εχθρικούς λαούς. Επειδή ήταν απομονωμένη από τα άλλα ελληνικά κράτη δεν μπόρεσε να συνεργαστεί μαζί τους. Η αυτοκρατορία της Τραπεζούντας κρατήθηκε ελεύθερη για 257 χρόνια. Στα χρόνια αυτά η Τραπεζούντα ήταν το χριστιανικό κέντρο όλων των πόλεων του Εύξεινου Πόντου. Από την περιοχή αυτοί κατάγονται οι σημερινοί Έλληνες Πόντιοι και από εκεί μετέφεραν τα ήθη και της παραδόσεις τους.


Το δεσποτάτο της Ηπείρου

Ιδρύθηκε από τον Μιχαήλ Α΄ τον Άγγελο. Πρωτεύουσα του δεσποτάτου ήταν η Άρτα. Αργότερα τα εδάφη του αυξήθηκαν και περιελάμβανε τη Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα. Η σημαντική στιγμή αυτού του κράτους ήταν η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Φράγκους το 1224.

Το δεσποτάτο του Μιστρά

Ιδρύθηκε από τους Παλαιολόγους κοντά στη Σπάρτη. Σιγά σιγά αυξήθηκαν τα εδάφη του που έφταναν μέχρι τον ισθμό της Κορίνθου. Το δεσποτάτο ήταν γνωστό για την ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών. Από δώ ξεκίνησε ο τελευταίος αυτοκράτορας του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Εδώ επίσης δίδαξε ο μεγάλος σοφός Γεώργιος Πλήθων - Γεμιστός.

0 σχόλια: