Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα Ε΄ Δημοτικού



Κλωστοϋφαντουργία στη Νάουσα

Η βιομηχανική ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται από τους παρακάτω παράγοντες:

1. Πρώτες ύλες
Οι πρώτες ύλες είναι τα αγροτικά προϊόντα και τα ορυκτά.
2. Εξειδικευμένο προσωπικό
Ανθρώπους που να έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. 
3. Ενέργεια
Η ενέργεια είναι αναγκαία για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων.
4. Δυνατότητα  προώθησης και διακίνησης των βιομηχανικών προϊόντων.
Οι βιομηχανικές μονάδες πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει δυανατότητα μεταφοράς των προϊόντων.

5. Βοήθεια του κράτους
Το κράτος θα πρέπει με τη νομοθεσία του να διευκολύνει και τη δημιουργία των βιομηχανικών μονάδων , αλλά και την διακίνηση των προϊόντων.
6. Μεταφορικές υποδομές
Οι μεταφορικές υποδομές έχουν σχέση με καλό οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο καθώς και σύγχρονα λιμάνια για τη μεταφορά των πρώτων υλών και των βιομηχανικών προϊόντων.
7. Τεχνολογία
Οι βιομηχανικές μονάδες θα πρέπει να έχουν σύγχρονη τεχνολογία για να μπορούν να ανταγωνιστούν τις βιομηχανικές μονάδες και στο εσωτερικό , αλλά και στο εξωτερικό με καλύτερα και περισσότερα προϊόντα.

Ας δούμε μαζί ένα παράδειγμα:

Η παραπάνω φωτογραφία είναι "παρμένη" από κλωστοϋφαντουργία της Νάουσας. Η κλωστοϋφαντουργία είναι μια βιομηχανική μονάδα η οποία ως πρώτη ύλη χρησιμοποιεί το βιομηχανικό βαμβάκι.

Το βαμβάκι για να ευδοκιμήσει χρειάζεται κλίμα εύκρατο και νερό. Η χώρα μας έχει το απαραίτητο κλίμα γαι να ευδοκιμήσει το βαμβάκι. Ιδιαίτερα οι πεδιάδες της Θεσσαλίας, των Γιαννιτσών, των Σερρών, του Σπερχειού, της Ξάνθης και της Κομοτηνής διαθέτουν και το απαραίτητο κλίμα αλλά είναι και περιοχές που αρδεύονται με αρκετό νερό. Αφού οι αγρότες συλλέξουν το βαμβάκι με ειδικές μηχανές

το παραδίδουν στο εκκοκιστήριο, το οποίο παραλαμβάνει μεγάλες ποσότητες και από άλλους αγρότες. Τα εκκοκιστήρια με ειδικές μηχανές καθαρίζουν το βαμβάκι από τους σπόρους, χώματα, φύλλα και άλλες ύλες. Ύστερα το βαμβάκι μεταφέρεται στην κλωστοϋφαντουργία όπου εκεί ακουθεί η επεξεργασία του βαμβακιού σε κλωστές και ρούχα. Στην κλωστουφαντουργία υπάρχουν πολλά εργαζόμενα άτομα με διαφορετικές ειδικότητες ο καθένας όπως: μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, κλωστουφαντουργοί, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, βιομηχανικοί εργάτες, οδηγοί, λογιστές, χημικοί μηχανικοί κ.λ.π.
Τα προϊόντα του εργαστασίου μπορούν να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας μας. Τα τελευταία χρόνια το οδικό δίκτυο της χώρας μας είναι σύγχρονο. Επίσης στη μεταφορά των προϊόντων μπορεί να  μπορεί να βοηθήσει tο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
'Οπως είδες στη φωτογραφία τα μηχανήματα της κλωστοϋφαντουργίας είναι σύγχρονα.

Στη χώρα μας λειτουργούν  βιομηχαχικές μονάδες που παράγουν τρόφιμα, κρασιά, ρούχα, είδη καπνού, έπιπλα, χαρτί. Επίσης υπάρχουν διυλιστήρια (μονάδες που επεξεργάζονται το πετρέλαιο), μονάδες επεξεργασίας του ξύλου, βιομηχανίες οικοδομικών υλικών (π.χ. εργοστάσια τσιμέντου), κλωστοϋφαντουργίες, ναυπηγεία κ.τ.λ.

Εργοστάσιο γάλακτος

Εργοστάσιο χαλυβουργίας
Οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες βρίσκονται στη Στερεά Ελλάδα και την Κεντρική Μακεδονία.
 Στη χώρα μας λειτουργούν και βιομηχανικές μονάδες μετατροπής της ενέργειας σε  ηλεκτρική ενέργεια  που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τον λιγνίτη, το νερό.
Η ενέργεια όμως αυτή δε φτάνει για τις ανάγκες μας. Έτσι, κάνουμε εισαγωγή ενεργειακών πηγών (π. χ. πετρέλαιο, φυσικό αέριο). Το περιβάλλον, όμως, επιβαρύνεται πολύ από την ατμοσφαιρική ρύπανση της καύσης  κυρίως του πετρελαίου και των προϊόντων του. 

Εργοστάσιο φυσικούν αερίου
Τα τελευταία χρόνια γίνεται εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γαι τη μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια με τα αιολικά πάρκα που βρίσκονται στα νησιά ή σε ορεινές περιοχές. Ακόμη χρησιμοποιείται και ηλεκτρική ενέργεια που είναι αποτέλεσμα μετατροπής της ηλιακής ενέργειας με τους φωτοβολταϊκούς μετατροπείς.







0 σχόλια: