Καλωσορίσατε στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο του Τσέτσου Σταύρου
Images

Διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή σώματα Ε΄ Δημοτικού

Η διάδοση του φωτός αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτηση γίνεται ευθύγραμμα. Μέσα από ποια υλικά σώματα διαδίδεται το φως;
πείραμα 1ο

Στην εικόνα βλέπουμε το αγόρι που έχει ρίξει το φως του φακού πάνω στο τζάμι. Παρατηρούμε ότι το φως περνάει κανονικά από το τζάμι χωρίς κανένα εμπόδιο. 
Τα σώματα όπως το γυαλί, ο αέρας, το νερό σε μικρό βάθος κ.τ.λ. που επιτρέπουν το φως να περάσει μέσα από αυτά λέγονται διαφανή σώματα.

πείραμα 2ο


Στην εικόνα βλέπουμε το αγόρι που έχει ρίξει το φως του φακού πάνω στο κρύσταλλο. Παρατηρούμε ότι το φως δεν περνάει κανονικά από το κρύσταλλο, αλλά το βλέπουμε να σκορπίζεται. 
Τα σώματα όπως το κρύσταλλο, χρωματιστές μεμβράνες, χρωματιστά τζάμια, το νερό σε αρκετό βάθος κ.τ.λ. που επιτρέπουν ένα μέρος του φωτός να περάσει μέσα από αυτά λέγονται ημιδιαφανή σώματα.

πείραμα 3ο

 
Στην εικόνα βλέπουμε το αγόρι που έχει ρίξει το φως του φακού πάνω στο ξύλο. Παρατηρούμε ότι το φως δεν περνάει  από το ξύλο. 
Τα σώματα όπως το ξύλο, το νερό σε πολύ μεγάλο βάθος και διάφορα υλικά σώματα κ.τ.λ. που δεν επιτρέπουν το φως να περάσει μέσα από αυτά λέγονται αδιαφανή σώματα.

Συμπέρασμα 
Ανάλογα με την ποσότητα του φωτός που περνάει μέσα από τα υλικά σώματα, αυτά διακρίνονται σε διαφανή, ημιδιαφανή και αδιαφανή. 

0 σχόλια: